Energie besparen met AC-folie weer populair bij telers

ElsmanVoor u gelezen

Het gebruik van AC-folie om in de winter zoveel mogelijk warmte vast te houden was de afgelopen jaren teruggelopen, maar het beeld is de afgelopen weken snel veranderd. Er wordt op dit moment beduidend meer van verkocht. “Het kan vijftien tot dertig procent aan energie schelen”, volgens productmanager Mark van Antwerpen.

AC-folie, voluit anti-condens folie, is een tweezijdige folie met een maximale doorlaatbaarheid van groeilicht dat is bedoeld om te voorkomen dat condensdruppels van het glas op het gewas vallen. De folie was de laatste jaren door de mildere winters wat minder populair als energiebesparende maatregel, maar dat beeld is door de hoge gasprijs razendsnel gekanteld, zien de verkopers van Royal Brinkman. Vooral groentetelers gebruiken AC-folie, in plaats van energieschermen.

Intrekken
Van Antwerpen: “AC-folie werd de laatste jaren al veelvuldig gebruikt tijdens de start van de teelt. Omdat de folie zorgt voor minder lichtverlies dan een beweegbaar doekscherm ontstaat er een warmer kasklimaat.” De folie kan ingetrokken worden met de hand maar ook machinaal. Het materiaal komt dan op gewasdraden te liggen die aan de onderste tralielegger zijn bevestigd.
“Het is een relatief eenvoudige en tijdelijke ingreep, je kunt als teler zelf de folie in de kas trekken. Glastuinders kunnen hiermee snel schakelen en inspringen op de hoge gasprijs. Daarom zien we dit seizoen dat er veel vraag naar is”, vertelt Mark van Antwerpen. “Afhankelijk van het type kas dat je hebt, kan de besparing oplopen van vijftien tot dertig procent aan energie. Dat percentage is hoger bij oudere en minder goed geïsoleerde kassen.”

Folie tijdens teeltwisseling aanbrengen
De teeltwisseling, wanneer de kas leegt ligt, is het beste moment om de folie in de kas te trekken. “Die periode komt er nu aan. De meeste bestellingen zijn al gedaan. Dat moest ook wel, want de levertijden van bepaalde maten liepen op. Schaarste speelt een rol bij heel veel producten momenteel. Wie nu nog gaat bestellen, is voor het mooie aan de late kant. Idealiter heb je de folie in november en december al in de kas hangen”, zegt Van Antwerpen.
De leverancier heeft klanten wel tijdig gewezen op de oplopende levertijden door schaarste. “We hebben vorige week telers gevraagd of ze nog interesse hebben in deze folie en dat ze snel moesten reageren.” Het is sowieso onrustig op de markt door de snel oplopende transport- en grondstoffenprijzen. Dat was al zo door corona, daar komen nu de hoge energiekosten bij. “Het is een roerige tijd, dat vraagt van ons veel communiceren met klanten en leveranciers. Ik denk dat deze situatie tot de zomer aanhoudt.”

Bron: Onder Glas