Kabinet wilt dat aardwarmtesector komt met schaderegeling

ElsmanVoor u gelezen

Het kabinet wil dat de aardwarmtesector versneld onderzoekt of een fonds of verzekering voldoet als schadevoorziening.

De afhandeling van schade door geothermie moet ondergebracht worden bij de Commissie Mijnbouwschade. Dat geldt voor mogelijke schades door bodembeweging door geothermie zelf of in combinatie met andere mijnbouwactiviteiten. Het kabinet wil dat de aardwarmtesector onderzoekt hoe schades door bodembeweringen afgedekt kunnen worden en heeft de sector opgeroepen de mogelijkheden van een verzekering of fonds versneld te onderzoeken.

Waarborgfonds

Zelf ziet het kabinet geen rol voor zichzelf bij een borging van schade. Die rol is alleen mogelijk als de markt het niet zelf kan oplossen. Bovendien levert de overheid met de verplichte deelname van EBN in nieuwe geothermieprojecten een belangrijke bijdrage aan het verminderen van risico’s bij geothermieprojecten. Aan het einde van de schadeketen bestaat een Waarborgfonds mijnbouwschade, waaruit schade aan particulieren wordt uitgekeerd als het mijnbouwbedrijf failliet is gegaan. Dat blijkt uit een kamerbrief van de staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat (EZK) Hans Vijlbrief.

In Brabant geen stikstofruimte boring

De staatssecretaris meldt vertraging in onderzoek naar de mogelijkheid van aardwarmte in het Zuiden van Nederland. Na het faillissement van aardwarmtebedrijf CLG in Horst aan de Maas door stillegging vanwege bevingsrisico’s moet een pilotboring duidelijk maken op welke afstand van ondergrondse breuklijnen veilig warm water opgepompt kan worden en terug geïnjecteerd. Het is niet gelukt in Brabant een locatie te vinden. Stikstofregels staan dat niet toe, vanwege de ligging van natuurgebieden. Ook niet in de omgeving van Deurne, waar nog altijd glastuinbouw gepland is.

Bron: gfactueel

#aardwarmtesector #schadevoorziening #geothermie #waarborgfonds #stikstofruimte #schade #bodembeweringen #bevingrisico’s #stikstofregels #glastuinbouw #schaderegeling