10 tips om de juiste sollicitant te selecteren

ElsmanTips en trics

Hoe zorg je ervoor dat de juiste kandidaat uit een sollicitatieprocedure rolt? 10 tips om de juiste sollicitant te selecteren. 

1. Neem het initiatief
Je kunt de werving en selectie overlaten aan HR of een wervingsbureau, maar dan stel je jezelf op als consument: je geeft aan dit wil ik en je laat je de eventuele kandidaten voorschotelen in sollicitatiegesprekken. Maar niemand weet zo goed wat je zoekt als jijzelf, hoe je je afdeling moet “verkopen” aan de juiste kandidaten en of er een echte klik is met jouw afdeling en het bedrijf. Onze ervaring is dan ook dat hoe actiever betrokken een manager is, hoe sneller de juiste kandidaat gevonden wordt.’

2. Vraag je team te helpen zoeken
Grote kans dat je teamleden goede kandidaten kennen. ‘Motiveer je personeel om mee te denken over het opvullen van openstaande vacatures’, Je kunt bijvoorbeeld aanbrengpremies uitloven voor het introduceren van sollicitanten door eigen personeel, wanneer dat tot aanname leidt.’

3. Maak gebruik van de kennis binnen je team
Je eigen teamleden weten misschien wel het beste wat er van een nieuwe kandidaat wordt gevraagd. Maak gebruik van die kennis. ‘Hoe weet je wie er op jouw afdeling zal slagen? Kijk hiervoor naar de mensen die nu voor je werken. Wie is tevreden, wie presteert er goed of juist niet? Wie ontwikkelt zich goed? Praat met je teamleden en benoem welke eigenschappen maken dat zij goed functioneren op jouw afdeling en in het bedrijf.

4. Zoek eerst intern
Grote kans dat de ideale kandidaat in je eigen organisatie rondloopt. Maak openstaan-de vacatures derhalve eerst intern bekend voordat je extern gaat zoeken.

5. Praat met je netwerk
Zoek actief binnen je eigen netwerk. Als je een kandidaat zoekt met een schaars of veel gevraagd profiel, kun je je eigen netwerk ook betrekken in je zoektocht. Loop eens door je LinkedIn-contacten en bekijk of je mensen kent die werkzaam zijn in de hoek waar jij jouw kandidaat zoekt.

6. Bemoei je met de vacaturetekst
Hoe kun je ervoor zorgen dat de vacaturetekst de juiste kandidaten aantrekt? Het is van groot belang dat je als leidinggevende duidelijk aangeeft wat de functie inhoudt en wat voor type nieuwe medewerker je aan je team wilt toevoegen. Betrek je team bij het opstellen van de juiste tekst.

7. Tijdens het sollicitatiegesprek: zorg voor een goede sfeer
Hoe stel je je op tijdens het sollicitatiegesprek? Zorg ervoor dat kandidaten zich op hun gemak voelen zodat ze zo open mogelijk kunnen zijn. Alleen op die manier kun je goed doorzien of er voldoende aanknopingspunten zijn.

8. Wees zo objectief mogelijk
Hoe ziet jouw ideale kandidaat eruit? Het is gebleken dat veel managers, onbewust, zoeken naar een kopie van zichzelf. Het is goed om je hiervan bewust te zijn en je af te vragen wat iemand nu concreet heeft gedaan of gezegd in het gesprek waardoor je wel of niet enthousiast bent.

9. Bewaak de integriteit
Voel je verantwoordelijk voor de sfeer tijdens het sollicitatiegesprek. Grijp in zodra je ziet dat andere leden van het sollicitatieteam tijdens het gesprek vallen openzetten, suggestieve vragen stellen en vooringenomen zijn. Probeer een sfeer te creëren waarin met oprechte interesse wordt geluisterd naar wat de kandidaat te vertellen heeft.

10. Evalueer de procedure
Zorg ervoor dat je leert van je ervaringen. Doe gesprekken nooit alleen en bespreek ze onmiddellijk na het sollicitatiegesprek na.
Een sollicitatieproces begint niet bij de brief en eindigt niet bij de aanstelling. Zorg ervoor in het hele traject voortdurend op te letten, houd bij wat er is opgemerkt en evalueer: was dit proces goed? Welk cijfer krijgt het en waarom?