WTF: schelden op het werk kan goed zijn voor je carrière

ElsmanVoor u gelezen0 Comments

Fuck, shit, klote… Sommige mensen lijken geen moeite te hebben met het uitspreken van deze woorden op het werk. En wat blijkt: het hoeft niet eens slecht te zijn voor je carrière, zagen verschillende onderzoekers.

Even voor de duidelijkheid: we hebben het hier over schelden om jezelf af te reageren. Niet over mensen úitschelden. Vorig jaar hadden ongeveer 1,2 miljoen Nederlanders last van pestgedrag en de overheid is daarom niet voor niets een campagne gestart om dat tegen te gaan.

Gewoon je hart luchten over die f****g k***e stomme t***s opdracht, kan je daarentegen helpen. Zelfs directeuren van multinationals en wereldleiders laten zich wel eens gaan, zo werden John Legere (CEO van T-Mobile), Carol Bratz (oud-CEO Yahoo), Donald Trump en Barack Obama wel eens betrapt op het gebruik van een ondeugdelijk woord (of honderd – in sommige gevallen).

Laat zien dat je de belangrijkste persoon bent

En eigenlijk is dat niet eens zo verkeerd: het kan helpen om een betere band te krijgen met je collega’s of achterban. Er zijn nog niet veel onderzoeken naar gedaan, dus we houden voor de zekerheid een slag om de arm (voordat je ons een scheldmail stuurt na ontslag), maar ze brengen wel een interessant beeld naar voren.

In Amerika moesten 88 universiteitsstudenten een speech houden over hoge collegekosten. De toespraken hadden dezelfde lengte en inhoud, maar de eerste groep schold aan het begin. De andere aan het eind en de derde groep helemaal niet. Het resultaat: degene die scholden, scoorden hoger op overtuigingskracht en passie dan de groep die het niet deed. “Vloeken is een manier om te laten weten dat jij de belangrijkste persoon in de kamer bent”, concludeerde de onderzoekers.

Is goed voor het groepsgevoel

Een ander onderzoek van een Britse universiteit, laat zien dat schelden vooral goed is voor het groepsgevoel. “Onze studie suggereert dat, in veel gevallen, taboe-taal ervoor zorgt dat mensen beter met stress kunnen omgaan en dat het meer solidariteit creëert”, schrijven de wetenschappers. In tegenstelling tot wat leidinggevenden vaak denken, zijn werknemers die constant vloeken, niet altijd negatief, zegt Yehuda Baruch, één van de hoogleraren die bij het onderzoek betrokken was ​daarover tegen de website inc.com.

In het rapport wordt een herinnering aangehaald van één van de andere onderzoekers. De wetenschapper, genaamd Stuart Jenkins, ging een aantal maanden ‘undercover’ als magazijnmedewerker. Om een collega met een iets te groot ego onder de duim te krijgen, gebruikte hij ferme taal. “Nou f****, schiet op, jij l***.” De andere werknemers hielden hun adem in, maar na afloop hoorde Jenkins ineens wél bij de groep. Hij werd één van hen.

Er is trouwens ook kritiek op het onderzoek, want de deelnemers waren volgens sceptici “erg jong”.

Vloeken is ‘gezond’

Tot nu toe alleen maar voordelen dus. Toch zijn niet alle werkgevers even gecharmeerd van schelden op het werk. Zo hebben bedrijven als Goldman Sachs en Citigroup het zelfs verboden in e-mails. Wie een mailtje ontvangt met een ‘verkeerd’ woord, vindt deze alleen nog terug in zijn spambox.

Sommige mensen zouden dat jammer kunnen vinden, want uit ander onderzoek waarin 10.000 gevallen werden onderzocht, blijkt dat schelden ‘zelden negatieve gevolgen heeft’. Tenminste: als het gebruikt wordt om je af te reageren, niet om mensen doelbewust te pesten. Ook voel je je na vloeken soms beter, zowel emotioneel als fysiek. Dat komt omdat schelden wordt gekoppeld aan emoties en intense gevoelens. Daarnaast schijn je beter tegen fysieke pijn te kunnen als je vloekt.

Bron: RTL Z

Geef een reactie