Van droom naar werkelijkheid

ElsmanColumn

“Het bedrijfsleven staat er over het algemeen goed voor”, zei Minister Jeroen Dijsselbloem bij het aanbieden van de miljoenennota op Prinsjesdag.

De derde dinsdag van september scheen de zon volop, de hoeden waren kleurrijk en de teneur van de troonrede was ronduit positief. Het kabinet deed er alles aan om ons een goed gevoel te geven over de toekomst van ons land en over hun eigen inspanningen in het afgelopen jaar. Ook voor ondernemend Nederland waren de berichten rooskleurig, leek de toekomst een droom en zitten er positieve zaken in het verschiet.

Zo moeten handelsmissies naar onder andere China, Mexico en India de gevolgen van de Russische boycot voor land- en tuinbouwproducten compenseren.
Er is 2,5 miljard financieringsruimte voor MKB’ers om hun groeiplannen te realiseren. Daar bovenop trekt het kabinet nog eens 155 miljoen euro uit voor uitbreiding van de kredietmogelijkheden van het MKB. Een toekomstfonds voor innovatieve en snelgroeiende ondernemers, lastenverlichting voor het bedrijfsleven, lagere lasten op arbeid en de benoeming van een speciale ambassadeur voor de begeleiding van startende  MKB’ers zullen onze economie naar nog grotere hoogte stuwen.

Na al die jaren van bezuinigingen, aangehaalde broekriemen en depressief makende berichten, klinkt de Haagse boodschap als een droom. Je zou als ondernemer bijna geneigd zijn om achterover te leunen en te denken: “Alles komt goed”.

Maar pas op. De politieke reacties waren, zoals gebruikelijk, niet onverdeeld positief. De Kamer reageerde kritisch op met name de hoge werkloosheid, het uitblijven van een belastingverlaging en op de veiligheid.  Het Nibud spreekt in een reactie over “slechts een lage koopkrachtstijging”.   En ook in de reële wereld werd het hallelujah snel getemperd. Precies een week na Prinsjesdag maakte namelijk de eerste zorgverzekeraar bekend dat de ziektekostenpremie met ongeveer 10% stijgt, terwijl het Kabinet een verhoging voorspelde van circa 3,5%.

Beste ondernemer profiteer van de economische groei en van de mogelijkheden die de politiek u biedt. Maar, leun niet achterover. Laat u niet misleiden door dromen van anderen, maar ga uit van de werkelijkheid van iedere dag. Voor u bestaat die werkelijkheid uit cijfers. Alleen de cijfers vormen een betrouwbare graadmeter voor de gezondheid van uw bedrijf. Inzicht in omzet en kosten op ieder moment van de dag, realtime en op elke plaats, geeft de mogelijkheid om erop te sturen en het bedrijfsresultaat te beïnvloeden. Ik gun u uw droom, maar wens u vooral succes.