Een blik op sociale media

ElsmanTips en trics

Sociale media: we kunnen er niet meer omheen. Tegelijkertijd worstelen veel bedrijven nog steeds met het fenomeen. Wat kan ik ermee? Hoe moet ik het gebruiken? Is het voor mijn bedrijf interessant? Sociale media zijn in feite websites die gebruikt worden om teksten, foto’s en filmpjes te verspreiden. De essentie van sociale media is ‘delen’. Wie in staat is om te zorgen dat zijn berichten door velen worden gedeeld, kan  grote aantallen mensen bereiken. Naast delen is ook interactie een essentieel aspect van sociale media, niet alleen zenden maar zorgen dat mensen ook reageren.

Middelen
Een overzicht met de belangrijkste kenmerken van enkele bekende sociale media, kan u wellicht  helpen bij of sociale media voor u interessant zijn e zo ja, welke dan.

 Facebook
Wordt door een breed publiek gebruikt. Met name om vrienden en kennissen door middel van berichten en foto’s te informeren over de dagelijkse bezigheden. In de zakelijke sfeer uitermate geschikt om consumenten te informeren over verkoopacties, evenementen en om merkbeleving te creëren.

LinkedIn
Dit middel wordt vooral gebruikt als online visitekaartje en voor het onderhouden van zakelijke contacten. Bedrijven gebruiken LinkedIn daarnaast  om vacatures bekend te maken, kennis te delen en om evenementen voor de zakelijke markt onder de aandacht te brengen.

Instagram
Instagram wordt met name gebruikte door jongeren (tot 30 jaar) om foto’s te bewerken en te verspreiden. Als marketinginstrument is Instagram te gebruiken om sfeerbeleving te creëren of om een product of bedrijfslocatie bij de doelgroep onder de aandacht te brengen.

Twitter
Twitter kent een brede doelgroep van mensen in de leeftijd vanaf een jaar of 30. Met behulp van twitter kun je korte berichten (zogenaamde tweets van max. 140 tekens) en foto’s verspreiden met als doel kennis delen en snel reacties verzamelen. Interessant om een onderwerp of standpunt snel onder een breed publiek te verspreiden en respons te genereren. Het succes is sterk afhankelijk van het aantal volgers.

Pinterest
Dit middel kent eveneens een brede gebruikersgroep, met in hoofdzaak vrouwen. Het is een middel waarop mensen door middel van het pinnen van plaatjes laten zien wat ze leuk of mooi vinden. Het kan zakelijk interessant zijn voor het promoten van producten.

Beheer
Als u zakelijk gebruik van sociale media overweegt, denk dan vooraf goed na wat het doel is en wie u wilt bereiken. Daarnaast is het belangrijk dat u zich realiseert dat sociale media alleen succesvol zijn als u er regelmatig berichten en beelden op plaatst die voor de doelgroep interessant zijn. Dat vraagt veel creativiteit en tijd. Overigens geldt datzelfde voor uw website.