Wat kunt u als ondernemer leren van de Amerikaanse presidentsverkiezingen?

ElsmanColumn

Als er in 2016 iets is geweest dat zo ongeveer de hele wereld verraste, is het wel de verkiezing van Donald Trump tot president van de Verenigde Staten. Vrijwel alle voorspellingen wezen op een overwinning voor Hillary Clinton. Zelfs gerenommeerde wetenschappelijke instituten zoals het Institute for Advanced Study (IAS) in Princeton, voorspelde een zeer kleine kans dat Trump de nieuwe president van Amerika zou worden. Hoe is het mogelijk dat de wereld zich zo liet verrassen? Daarover breken velen zich nu het hoofd.

Een belangrijke oorzaak is dat het gedrag van mensen voor een deel onvoorspelbaar is omdat het wordt gestuurd door emotie. Daarnaast hebben onderzoekers onvoldoende oog gehad voor signalen uit de samenleving die wezen op ontevredenheid over de gevestigde orde. Tot slot speelt een verkeerde interpretatie van gegevens een rol bij de ondeugdelijke voorspellingen. Hoogleraar Wil van Aalst van de Technische Universiteit Eindhoven zei in dit verband: “De slechte voorspellingen bij de Amerikaanse verkiezingen zijn te wijten aan de gebrekkige kwaliteit en het foutieve gebruik van digitale gegevens.”

Voor u als ondernemer kunnen deze oorzaken een les zijn om te voorkomen dat ook u voor onaangename verrassingen komt te staan. Emoties spelen namelijk ook bij uw klanten een rol bij hun dagelijkse keuzes. U kunt dat niet voorkomen maar u kunt u ze wel beïnvloeden. Mede daarom is het belangrijk om voortdurend het gesprek aan te gaan met uw klanten en hen mee te laten denken over uw eigen keuzes. Op die manier oefent u invloed uit op hun beslissingen en vangt u tijdig signalen op die kunnen wijzen op ongewenst gedrag. Tot slot is het belangrijk om gebruik te maken van relevante kengetallen en deze op een goede manier te interpreteren en te gebruiken. Financiële managementprogramma’s zoals Diamond kunnen u daarbij helpen. Maar ook een ondernemingsplan met duidelijke doelen en KPI’s (prestatie-indicatoren) kan helpen.

Kortom, laat de keuzes van de Amerikaanse kiezer voor u als ondernemer een eyeopener zijn, want ook uw klanten kunnen onverwachte keuzes maken.
Daarom wens ik u toe dat u af en toe nog eens terugdenkt aan 8 november 2016, toen de Amerikaanse kiezer de wereld verraste. Donald Trump himself zal u de komende jaren daarbij af en toe wel helpen.

Ik wens u fijne feestdagen en een voorspoedig nieuw jaar, zowel zakelijk als privé.