Werken tijdens de kerstdagen? Dit zijn je rechten

ElsmanVoor u gelezen

De kerstdagen staan voor de deur. Veel mensen zijn dan vrij, maar bij sommige bedrijven gaat het werk tijdens de feestdagen door. Wie werkt met kerst? Mag een werkgever je verlofaanvraag weigeren? En kan hij je verplichten vrij te nemen tussen kerst en nieuwjaar? Dit zijn je rechten.

1. Mag een werkgever mijn vrije dag weigeren?

In principe mag een werkgever een vakantie- of verlofaanvraag niet weigeren. Maar rond de feestdagen zijn er natuurlijk meer werknemers die tegelijk vrij willen. Dan wordt het een ander verhaal: als er een te kleine bezetting is om het werk te doen, mag een werkgever een verzoek wél weigeren. Dat moet je werkgever wel binnen twee weken na het verzoek (schriftelijk) laten weten, anders is de verlofaanvraag automatisch goedgekeurd.

2. Mag mijn baas bepalen wie werkt en wie vrij is?

Werkgevers mogen zelf regels opstellen om te bepalen wie vrij krijgt en wie niet. Een regeling van ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’ is het eenvoudigst, maar er kan ook een rouleersysteem zijn, of worden geloot op populaire vrije dagen.

3. Heb ik recht op compensatie als ik werk tijdens feestdagen?
Vrij zijn met feestdagen is niet wettelijk vastgelegd. Maar bijna in ieder bedrijf is wel via een cao of arbeidsreglement geregeld dat werknemers die dagen vrij zijn, zonder dat het hen vrije dagen kost. ‘Pechvogels’ die wel moeten werken, hebben niet automatisch recht op compensatie. Dat is per werkgever verschillend, vastgelegd in de cao of een andere arbeidsovereenkomst. De compensatie kan bestaan uit extra loon of extra vrije uren.

4. Mag mijn werkgever mij verplichten vakantiedagen op te nemen tussen kerst en nieuwjaar?

Ja. Voor sommige bedrijven is het einde van het jaar een rustige periode. Om loonkosten te besparen, zijn ze tussen kerst en nieuwjaar dicht en kunnen de werknemers verplicht worden vakantiedagen op te nemen. Dat moet dan wel zijn vastgelegd in de cao of een andere arbeidsovereenkomst. Want in principe ben je als werknemer de baas over wanneer je vakantie opneemt.

Bron: RTLnieuws.nl