Extra geld beschikbaar voor vernieuwende bedrijven

ElsmanVoor u gelezen

Er is de komende jaren extra geld voor vernieuwende en snelgroeiende bedrijven. In 2017 gaat het om 33 miljoen euro voor innovatieve bedrijven die financiële steun aanvragen voor onderzoek en ontwikkeling.
Dat blijkt uit de dinsdag gepresenteerde begroting Economische Zaken. Met het geld kunnen ondernemers sneller nieuwe diensten en producten ontwikkelen en op de markt brengen.

Minister Henk Kamp wil zo regelen dat Nederland blijft behoren tot de vijf Europese innovatieleiders en mee blijft doen in de wereldwijde top van de concurrerende economieën.

Het extra geld komt beschikbaar via de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO). Met het extra geld is hier in totaal 1,2 miljard euro voor beschikbaar.

De regeling richt zich ook volgend jaar op innovatieve middelgrote en kleine bedrijven (mkb) die willen doorgroeien. Ruim 65 procent van het totale WBSO-budget is toegekend aan deze mkb-bedrijven.

Voor startende bedrijven die willen doorgroeien, is er vanaf 2017 50 miljoen euro beschikbaar. Het kabinet investeert samen met private investeerders 23 miljoen euro in beginnende bedrijven.

Verder komt er 27 miljoen euro beschikbaar voor een gunstige loonregeling waardoor bedrijfseigenaren meer geld overhouden om in hun bedrijf te investeren.

Steuntje

Bedrijven, met name in het midden- en kleinbedrijf, krijgen bovendien een steuntje in de rug door een verlenging van de eerste schijf van de vennootschapsbelasting. Hierdoor valt een groter deel van de winst in het tarief van 20 procent.

Dat maakte staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën bekend. Hij presenteerde nog meer voorstellen in het Belastingplan voor 2017. Zo wil het kabinet dat het belastingstelsel eenvoudiger wordt, zowel voor de belastingbetaler als voor de Belastingdienst.

”Elk Belastingplan moet nieuwe voorstellen voor vereenvoudigingen bevatten. Dat is verplichte kost, want we moeten het belastingsysteem echt makkelijker maken.”

Wiebes wil onder meer een einde maken aan de ”verwarrende praktijk” dat mensen met schulden verschillende soorten afbetalingsregelingen hebben bij de Belastingdienst. De regelingen voor belastingen en toeslagen, die nu nog uit elkaar lopen, worden hetzelfde.

Ook moet het mogelijk worden dat ondernemers op een”fiscaal aantrekkelijke” manier afscheid kunnen nemen van het pensioen in eigen beheer.

De ingewikkelde pensioenregeling voor directeur-grootaandeelhouders zadelt ondernemers nu op met veel administratie en een zogeheten dividendklem, waardoor geld blijft vastzitten in het eigen bedrijf.

Bron: nu.nl