Laat uw medewerkers uitblinken!

ElsmanTips en trics

Als manager wilt u het hoogst haalbare uit een organisatie halen. Door medewerkers optimaal in te zetten en te profiteren van de kwaliteiten van uw mensen kunt u samen een top resultaat neerzetten. Maar hoe laat u uw medewerkers uitblinken?

  1. Beter leiderschap

Een medewerker wordt sterk beïnvloed door collega’s, maar nog meer door een leidinggevende. Het gedrag van een leidinggevende beïnvloed de beleving van een medewerker. De manier waarop een leidinggevende zich gedraagt en contact heeft met anderen dragen bij aan de cultuur van een organisatie.

Diverse onderzoeken tonen aan dat een nauwere werkrelatie met managers ertoe leidt dat medewerkers meer vertrouwen hebben in hun leidinggevende. Zorg dat u als leidinggevende niet opgesloten zit in uw kantoor en geen contact heeft met uw medewerkers. Het is juist zo belangrijk om benaderbaar te zijn.

  1. Sturen op prestaties

Betrokkenheid leidt tot motivatie. Motivatie verbeterd prestaties. Betere prestaties leiden tot meer betrokkenheid en dit leidt weer tot meer motivatie. Afijn, een positieve visuele cirkel op het gebied van feedback. Hoe maakt u gebruik van deze beleving?

Geef regelmatige en waardevolle feedback. Het is veel nuttiger om te zeggen: “je prestaties op dit onderdeel zijn verbeterd met X procent” dan dat u simpelweg zegt: “je doet het goed”. Dit geeft natuurlijk ook ruimte om over carrière kansen te spreken en te signaleren of mensen klaar zijn voor een nieuwe rol. Dat weerhoudt talent om uw bedrijf te verlaten.

  1. Persoonlijke ontwikkeling

De sleutel naar betrokkenheid van medewerkers is om medewerkers bij uw bedrijf te betrekken. Leg de focus op persoonlijke ontwikkeling. Maar zorg dat deze focus niet symbolisch wordt. Blijf echt betrokken gedurende deze ontwikkelingen op weg naar vastgestelde doelen.

  1. Verbeteren van functioneren

Stel medewerkers in staat om goed in hun werk te zijn en laat hen zien hoe efficiënt ze werken (of niet). Aan de hand van een beoordelingssysteem laat u zien hoe een medewerker presteert. Wees bewust dat niet iedere medewerker promotie wil maken. Sommige medewerkers zijn tevreden binnen hun huidige functie. Met dezelfde beoordelingscyclus kunt u ervoor zorgen dat deze mensen nog beter zijn in wat ze doen. Een medewerker voelt zich gewaardeerd en daardoor betrokken.

  1. Waardering

Mensen zijn op zoek naar waardering voor hun werk. Prestaties en beloningen zijn nauw met elkaar verbonden. Als een medewerker goed functioneert, verwacht hij/zij hier een beloning voor. Een voor de hand liggende oplossing is salarisverhoging, dit is zeker op korte termijn effectief maar het is niet iets dat een bedrijf oneindig kan blijven doen. Kijk daarom ook eens naar andere arbeidsvoorwaarden, zoals flexibele werktijden, vakantie en interne prijzen.

  1. Een positieve cultuur

Een medewerker wordt enthousiast wanneer hij/zij naar een doel kan toewerken dat persoonlijke en professionele voldoening geeft. Plezier hebben in wat je doet, is vaak belangrijker dan hoeveel je ervoor betaald krijgt. Daarom is het zo belangrijk dat de waarden van medewerkers overeenkomen met de waarde van het bedrijf. Gedurende een wervingsproces kan een leidinggevende hier al rekening mee houden.