Trostomaat is de meest geteelde groente in de Nederlandse glastuinbouw

ElsmanVoor u gelezen

De trostomaat is het meest geteelde groentegewas in de Nederlandse glastuinbouw. Verder worden er vooral allerlei andere soorten tomaten, paprika’s, komkommers en aardbeien verbouwd in de kassen of onder plastic tunnels. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van de landbouwtelling van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In Nederland wordt op ruim 4400 hectare groenten verbouwd onder glas. Het betreft hier de zowel de teelt van groenten in kassen als plastic tunnels. Het grootste areaal beslaat de trostomaat met 929 hectare en die daarmee 21% van de grond in de glastuinbouw inneemt. Daarna volgen de rode blokpaprika en de komkommer met respectievelijk 714 en 570 hectare. De glastuinbouwsector was in 2016 goed voor ongeveer 75% van de productie van groenten. In totaal werd er in dat jaar ruim 1,7 miljard kilo groenten geoogst, ongeveer 12% meer dan in 2006. Met een productie van ongeveer 900 miljoen kilo was de tomaat de meest geoogste kasgroente.

In Nederland houden 240 bedrijven zich bezig met de teelt van aardbeien in kassen. Daarnaast zijn er 210 bedrijven die komkommers en 140 bedrijven telen de trostomaat. In Nederland telen 1 250 bedrijven groenten onder glas. Dat is 36% van alle glastuinbouwbedrijven. De overige bedrijven in de glastuinbouw zijn onder andere actief in de bloemkwekerij, de boomkwekerij en de fruitteelt.

bron: CBS, 11/08/17