Een inbreker komt niet altijd via de deur

ElsmanColumn

In het weekend van 13 en 14 mei gingen bij veel bedrijven de alarmbellen rinkelen. Er was een aanval van het zogenaamde WannaCry-virus. Een virus dat bestanden gijzelt en versleutelt. Bedrijven die hierdoor getroffen worden, hebben niet langer toegang tot hun projectgegevens, financiële informatie en/of procesinformatie.
Daarnaast ontstaan er steeds vaker datalekken die niet alleen financiële schade opleveren maar ook kunnen leiden tot een flinke boete als persoonlijke data op straat komen te liggen en een tijdige melding daarvan achterwege blijft.
Gelukkig bleef de schade in mei in Nederland beperkt, maar we kunnen wachten op de dag waarop dit anders uitpakt.

Het belang van data voor een effectieve en efficiënte bedrijfsvoering neemt toe. Tegelijk zien we dat medewerkers hun werkzaamheden steeds vaker uitvoeren op laptops, tablets en smartphones. Dat doen ze niet langer alleen tussen 9 en 5, maar ook daarbuiten. Bovendien wordt zakelijke informatie verspreid via Whats-app, E-mail, DropBox en WeTransfer.
Dankzij deze flexibiliteit kunnen medewerkers snel en efficiënt (samen)werken en klanten optimaal bedienen. Maar deze manier van werken vergroot ook de kans op datalekken en aanvallen van cybercriminelen.

Aandacht voor de beveiliging van uw bedrijfsgegevens behoort dan ook tot de kerntaken van de ondernemer en kunt u niet langer aan het toeval overlaten. Zoals u ’s-avonds de deur van uw bedrijfspand sluit en het alarm aanzet om uw spullen tegen inbrekers te beschermen, zo moet u ook maatregelen nemen die uw bedrijfsinformatie beschermen. Installeer direct nieuwe updates van uw software en besturingssysteem. Open geen downloads en E-mails van afzenders die u niet kent. Maak regelmatig back-ups van bestanden. Controleer en gebruik periodiek uw beveiligingssoftware. En last but not least: maak medewerkers bewust van de risico’s, informeer ze over de beveiligingsrichtlijnen binnen uw bedrijf en laat ze eventueel een geheimhoudingsbeding tekenen. Door bewust zoveel mogelijk checks en beveiligingsmaatregelen toe te passen, beperkt u de kans op een cyberaanval of een lek.

En denk niet: “Dat zal bij mij niet gebeuren”. Een lek in uw beveiliging of de onvoorzichtigheid van een medewerker heeft u soms pas in de gaten als het te laat is. Hier geldt: vertrouwen is goed, voorkomen is beter.
En een cybercrimineel is onzichtbaar als de nacht. Hij komt niet via de deur. Hij schiet permanent met hagel die ons allemaal kan treffen, ook u.