Wageningen University & Research gaat Europees project agROBOfood leiden

ElsmanNieuws

Wageningen University & Research heeft de leiding gekregen over het Europees project agROBOfood van 16 miljoen euro, waarin wordt gezocht hoe de productiviteit van de land en tuinbouw met behulp van robotica kan worden vergroot. Het agROBOfood-netwerk bestaat al uit 49 digitale innovatiehubs en 12 competentiecentra en zal tijdens het project verder worden uitgebreid. Het projectconsortium bestaat uit 38 partners.

Binnen het project worden bedrijven in heel Europa ondersteund bij het toepassen van door robotica gedreven innovaties in hun bedrijfsprocessen. Het netwerk van digitale innovatiehubs maakt het mogelijk grensoverschrijdend te werken en op Europees niveau de krachten te bundelen. agROBOfood zal nieuwe roboticatechnieken tonen en de ontwikkeling hiervan versnellen. De kern van het project bestaat uit experimenten die door de digitale innovatiehubs worden georganiseerd en gecontroleerd. In 7 ‘regionale clusters’ worden de eerste experimenten uitgevoerd.

Om mensen te beschermen tegen een werkomgeving met temperaturen onder nul wordt in het kader van het agROBOfood-project bijvoorbeeld een demonstratierobot gebouwd die in een vriescel kan worden ingezet. Een andere demorobot laat zien hoe fruit geautomatiseerd, op tijd en met minder mankracht kan worden geoogst. Dit leidt tot lagere kosten en biedt tegelijkertijd een oplossing voor het tekort aan arbeidskrachten. Een derde demonstratierobot wordt gebouwd voor de komkommerteelt en kan de rijpheid van komkommers beoordelen en deze ook plukken en verwerken. Verder wordt er een drone getoond die wijngaarden kan controleren.

bron: Wageningen University & Research