Bloemen- en plantenexport tot en met derde kwartaal 2019 met 3,5% gestegen

ElsmanGeen categorie

De waarde van de Nederlandse bloemen- en plantenexport over de eerste drie kwartalen van 2019 bedraagt 4,8 miljard euro, zo blijkt uit de statistieken van Floridata. Dat is 3,5% meer dan de vergelijkbare periode in 2018. De exportwaarde van de planten ligt 4,4% hoger dan vorig jaar en de waarde van de uitgevoerde bloemen 2,9%.

De export in september 2019, dat een extra handelsdag kende vergeleken met vorig jaar, lag qua waarde 7,3% boven het niveau van september vorig jaar. De export naar Italië en Duitsland loopt wat beter, maar blijft tot en met september 2019 achter bij de vergelijkbare periode vorig jaar. De uitvoer naar Polen kent een groei van 11,6%. Ook de vraag uit andere Oost-Europese landen zet verder door. In totaal leverden de top 10 exportlanden 0,7% aandeel in.

De export van bloemen en planten naar het Verenigd Koninkrijk groeit tot en met september met 3,5%. Mocht een zachte Brexit de waarde van 1 pond stuwen naar 1,30 euro, dan zou dit een forse groei van exportwaarde voor bloemen en planten in 2020 opleveren. Wanneer bij een harde Brexit de waarde van het pond en de euro gelijk blijft, daalt de export naar Verenigd Koninkrijk met tientallen miljoenen in 2020. Bij een no-deal Brexit kan de exportwaarde met meer dan 100 miljoen euro afnemen.

De Brexit heeft niet alleen gevolgen voor exporteurs op Verenigd Koninkrijk, maar voor de gehele vraag en aanbod markt van bloemen en planten. Een te groot aanbod voor bepaalde productgroepen die in trek zijn bij Britse consumenten kan leiden tot prijsdalingen.

bron: VGB/ AgriHolland