Voor de tuinbouw was 2019 een goed jaar

ElsmanVoor u gelezen

Voor de Nederlandse tuinbouw was 2019 een goed jaar. Dat blijkt uit de cijfers over de productie en export die naar buiten werden gebracht tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de tuinbouw op 8 januari op Keukenhof in Lisse. Dit jaar stond deze bijeenkomst in het teken van ‘Vitaal ondernemerschap’.

Nederland was in 2019 wederom de grootste exporteur van zaden en jonge planten ter wereld met een exportwaarde van 3 miljard. Op het gebied van export van bloemen en planten vanuit Nederland was 2019 met 6,3 miljard opnieuw een recordjaar. Duitsland en Verenigd Koninkrijk zijn nog steeds de grootste afzetlanden.

De productiewaarde van Nederlandse groenten en fruit steeg met 7% naar 3,7 miljard. De importwaarde steeg met 3% naar 7,9 miljard. Er werd voor 11,9 miljard aan groenten en fruit geëxporteerd, voornamelijk binnen de Europese grenzen. Circa 80% wordt verkocht binnen een straal van 1.000 kilometer en 90% van de afzet blijft in de Europese Unie.

Duitsland nam voor 4,3 miljard euro Nederlandse groenten en fruit af en blijft het belangrijkste afzetland. Daarna volgen het Verenigd Koninkrijk en België. De sterkste groei was er in de afzet naar Polen. De Nederlandse verkoopomzet nam hier met 18% toe. Het ging vooral om meer uien, tomaten en paprika’s.

bron: Stichting Tuinbouw Ondernemersprijs / GroentenFruit Huis / AgriHolland