Bezoek ‘Aanjaagteam Roemer’ aan Westland legt basis voor constructief overleg arbeidsmigranten

ElsmanVoor u gelezen

Het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten, onder leiding van voormalig SP-fractieleider Emile Roemer, bracht dinsdag 26 mei een bezoek aan de gemeente Westland. Op het programma stond onder andere een bezoek aan Ter Laak Orchids in Wateringen. Daarbij was ook Jacco Vooijs, voorzitter van Glastuinbouw Westland, aanwezig. Hij noemt het een goed en constructief overleg. “De basis voor goede initiatieven en voorstellen naar de toekomst toe.”

Het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten is door minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken geïnitieerd, omdat het voor werkgevers soms lastig bleek om de RIVM-richtlijnen met betrekking tot het coronavirus te hanteren. Op korte termijn komt het team met corona gerelateerde aanbevelingen aan de minister.

Omdat er in de glastuinbouw veel arbeidsmigranten werkzaam zijn, kwam Roemer met een verzoek aan gemeente Westland om een werkbezoek te organiseren. Volgens Jacco Vooijs was het een geslaagd werkbezoek, mede dankzij de goede presentaties van Ter Laak en EG Personeelsdiensten. “Het Aanjaagteam heeft goede ideeën kunnen opdoen, we hebben laten zien hoe bedrijven op een goede manier kunnen omgaan met arbeidsmigranten. Vraag is nu hoe je bedrijven daarvoor kunt belonen. Als telers hun arbeidszaken in alle opzichten goed hebben georganiseerd en daar ook transparant over zijn, dan mag daar best wat tegenover staan. Bijvoorbeeld in de vorm van een erkenning, zodat het kaft van het koren wordt gescheiden.”
Het bezoek van Emile Roemer en zijn Aanjaagteam is wat Jacco Vooijs betreft de eerste aanzet tot nader constructief overleg naar de toekomst toe.

Bron. BP Nieuws