Robot maakt prognose van aantal tomaten, grootte en rijpheid

ElsmanVoor u gelezen

Na praktijktesten bij Prominent/Roots Growers is de Plantalyzer oogstprognose-robot nu rijp voor de praktijk. De robot rijdt autonoom door de kas en maakt gericht foto’s van de tomaten. Vision software en algoritmen beoordelen de vruchten op rijpheid en vertalen de beelden in een betrouwbare en nauwkeurige oogstprognose. “We zijn enorm trots op het resultaat van de samenwerking”, reageert directielid Ramon Verdel van Royal Brinkman. “Hier zitten telers echt op te wachten.”

De eerste serie Plantalyzer oogstprognose-robots voor tomaten is door Berg Hortimotive (mechanisatie) en HortiKey (digitalisering) overgedragen aan Royal Brinkman. De overdracht vormt het voorlopige sluitstuk van vier jaar ontwikkelingswerk door beide bedrijven met inbreng van Wageningen University & Research (fenotyperingsoftware), LetsGrow.com (prognosticering) en Prominent/Roots Growers (beproeving).

Betrouwbare oogstprognoses zijn voor teeltbedrijven van strategisch belang, stelt Verdel vast. Nu is men daarvoor aangewezen op menselijke waarnemingen. Die zijn duur en gevoelig voor fouten of interpretatieverschillen. In combinatie met de juiste software kunnen autonome robots betrouwbaarder voorspellen tegen lagere kosten. “Deze oplossing sluit naadloos aan op de ontwikkelingen rond data gedreven telen”, zegt de directeur die verantwoordelijk is voor productinnovatie.

Algemeen directeur Marco van der Velden van Berg Hortimotive: “We hebben als zusterbedrijven nauw en zeer vruchtbaar samengewerkt. De eerste vijf robots zullen hun weg naar de markt snel vinden en de volgende serie wordt al gebouwd. De verwachting was dat vooral Nederlandse en Belgische bedrijven belangstelling zouden hebben. Die is er, maar er is ook serieuze interesse in onder andere Mexico, Noord-Amerika en Rusland.”

Bron: www.onderglas.nl