Jeugd heeft weinig belangstelling voor glastuinbouwbedrijf ouders

ElsmanNieuws

Meer dan de helft (59 procent) van de Nederlandse agrarische ondernemingen met een bedrijfshoofd van 55 jaar of ouder had in 2020 geen bedrijfsopvolger. Vooral bij kleine en zeer kleine bedrijven was er vaak geen opvolger beschikbaar. Hoe groter het bedrijf, hoe groter de kans dat er een bedrijfsopvolger was. Dit meldt CBS op basis van voorlopige cijfers van de Landbouwtelling 2020.

Opvallend is dat in de sierteelt en glasgroenteteelt relatief erg weinig belangstelling is bij jongeren generaties bedrijven van (meestal) hun ouders over te nemen. In de bloembollen heeft 37% van de oudere bedrijfsleiders een opvolger in de coulissen. In zowel de snijbloemen als de pot- en perkplanten was dit percentage slechts 22%; in de boomkwekerij was dit 21%, op glasgroentebedrijven heeft slechts 20% van de gevallen een opvolger.

Wij worden met regelmaat door ondernemers benaderd die zelf geen opvolging hebben. De vraag is dan of wij op zoek willen gaan naar een jonge tuinderszoon- of dochter die de ambitie heeft om in de toekomst in te groeien in het bedrijf van onze opdrachtgever. Is het ook uw wens uw bedrijf warm over te dragen aan een nieuwe generatie en heeft u zelf geen opvolging, neem dan eens contact op via www.elsman.eu