Dit is waarom kassen momenteel duurder zijn

ElsmanVoor u gelezen

Telers moeten niet raar opkijken als zij de komende tijd een flink hogere offerte ontvangen voor de bouw van een kas. Het is het gevolg van wereldwijde gekte op de grondstoffenmarkt. Ook de tuinbouw ontkomt er niet aan.

De aluminiumprijs is anderhalf keer hoger dan vorig jaar rond deze tijd, staal is zelfs verdubbeld en hetzelfde geldt voor sandwichpanelen en diffuus tuinbouwglas. PVC is nauwelijks te krijgen en ook het plastic is op. En wie nog wel materiaal kan kopen, moet het nog maar in handen zien te krijgen. De prijs van containertransport is door het dak gegaan en de beschikbaarheid van containers wordt zelfs door de grootste optimist ‘uitdagend’ genoemd.

Bij AVAG – de brancheorganisatie voor kassenbouwers en tuinbouwtechniekbedrijven – houden ze er rekening mee dat de effecten van de huidige grondstoffencrisis zich ook volgend jaar nog laten voelen. Kassenbouwers en tuinbouwtechniekbedrijven proberen ondertussen zo goed en zo kwaad als dat gaat met de bijzondere omstandigheden om te gaan.

Of de gestegen prijzen invloed hebben op de bouwproductie betwijfelt AVAG voorzitter Annie van de Riet: Wie denkt dat kassen op termijn goedkoper worden, kan bedrogen uitkomen. Niemand weet immers hoe de prijzen zich ontwikkelen en eventuele opschuivingen van de vraag naar de toekomst kan tegen die tijd ook weer leiden tot een prijsopdrijvend effect.

Het volledige artikel vindt u op www.bpnieuws.nl