Impact van hoge energieprijs gaat doorwerken in aanbod van tomaten en komkommers

ElsmanVoor u gelezen

Bij een inventarisatie die telersvereniging Oxin Growers onder de leden hield, geeft de helft van de tomaten- en komkommertelers die normaal belichting toepast aan daar nu vanwege de hoge energieprijs van af te zien. Ook zijn veel telers van plan om later te planten voor een nieuwe onbelichte teelt in 2022. De verwachting is dat het gevolgen zal hebben voor het aanbod volgend jaar.

Verschillende tomatentelers verwachten pas half januari te planten voor de nieuwe teelt. De strategie die wordt gekozen verschilt echter per teler. Het hangt ook samen mey de hoeveelheid gas die is vastgelegd en welke mogelijkheden een bedrijf heeft met de WKK. Er zijn ook telers die overwegen iets minder uren te belichten. Dat heeft echter niet alleen consequenties voor de productie, maar kan ook de kwaliteit van de oogst beïnvloeden.

Komkommertelers hebben voor een onbelichte teelt de mogelijkheid om drie of vier keer te planten. Diverse telers geven aan van plan te zijn om later en zelfs maar twee keer te planten, te beginnen half februari tot begin maart. Bedrijven die wel belichten willen ook pas eind januari planten en dan iets minder uren per dag belichten.

In de paprikateelt wordt niet of nauwelijks belicht. Hierdoor hebben de paprikatelers minder last van de hoge gasprijzen. De verwachting is dat de ontwikkeling van de gasprijs weinig effect zal hebben op de aanvoer en prijzen van paprika’s.

bron: Groenten & Fruit

Wilt u weten wat voor u de financiële consequenties zijn op langere termijn, neemt dan contact op met Elsman International Consultants

Elsman International Consultants
Middelweg 6c
5253 CA Nieuwkuijk
Nederland

T: +31-(0)73.511.71.75
E: info@elsman.eu
W: www.elsman.eu