Vakbonden en werkgevers sluiten akkoord over driejarige cao in glastuinbouw

ElsmanVoor u gelezen

Vele tienduizenden werknemers in de glastuinbouw hebben weer zicht op een nieuwe cao. Onderhandelaar Jeroen Warnaar van CNV Vakmensen meldt maandagavond dat de vakbonden CNV en FNV een principe-akkoord hebben bereikt over een nieuwe driejarige cao met de drie werkgeversorganisaties in de sector.

De cao voor de glastuinbouw geldt voor zo’n 40.000 werknemers in vaste dienst. De onderhandelingen liepen eind 2020 vast, terwijl de cao al eind 2019 was verlopen.

Loonsverhoging
De nieuwe overeenkomst geldt met terugwerkende kracht van 1 januari 2020 tot 31 december 2022. In de loop van dit jaar krijgen de werknemers een loonsverhoging van in totaal 5,5% (3% per 1 januari en 2,5% per 1 oktober). Daarnaast is een eenmalige uitkering van €500 afgesproken, per 1 januari 2022.

‘Daarmee maken we een hele klap, dat is mooi. Maar we moeten ons wel realiseren dat de cao al per 1 januari 2020 is verlopen. Dus het wordt ook hoog tijd dat de mensen er weer wat bij krijgen’, aldus CNV-onderhandelaar Warnaar.

Seizoenswerkers en uitzendkrachten
De cao heeft volgens hem ook een positief effect op de vele tienduizenden seizoenwerkers en uitzendkrachten die in de branche werken. In totaal werken er jaarlijks zo’n 120.000 mensen kortere of langere tijd in de glastuinbouw.

Een andere gemaakte afspraak is dat de toeslag voor onregelmatige uren omhoog gaat (van 35% naar 50%). De twee vakbonden leggen het cao-eindbod de komende weken voor aan hun leden.

Bron: fd.nl