Deze microbiologen willen van broeikasgas CO2 suiker maken

ElsmanVoor u gelezen

Door CO2 om te zetten in voedingsstoffen, maak je van een nood een deugd. Dat moet universitair docent aan de Wageningen Universiteit (WUR) Nico Claassens, gedacht hebben toen hij met dit onderzoek begon. Maar hoe werkt het?

Algen zetten al jaren CO2 om in biomassa. Dat doen zij met behulp van fotosynthese. Microbioloog Nico Claassens doet nu met zijn team een poging om het beter te doen dan de natuur. Daarvoor zoeken ze een snellere en efficiëntere vervanger om de CO2 te binden. En de CO2 komt dan niet meer in de lucht, waar het opwarming van de aarde veroorzaakt.

Dat zit zo: algen (en andere micro-organismen) gebruiken een enzym om CO2 om te zetten in suikers of aminozuren. Maar dit enzym kan niet alleen CO2 gebruiken, maar ook zuurstof. Miljoenen jaren geleden was dat handig, toen er nog nauwelijks zuurstof op aarde was. Maar inmiddels bestaat de lucht uit een veel hoger percentage zuurstof (21 procent), waardoor het enzym vooral zuurstof gebruikt en veel minder CO2. Daardoor komt een deel van de CO2 die algen aanvankelijk ‘opnemen’ weer terecht in de atmosfeer.

Kan poepbacterie e.coli van CO2 suiker maken?
De onderzoekers aan de WUR zoeken nu naar andere enzymen die een betere cyclus kunnen vormen. Ze werken daarvoor met de e-coli bacterie. Klinkt bekend? Hij zit van nature in onze darmen en beschermt daar tegen schadelijke bacteriën. Maar er zijn veel verschillende soorten van e-coli, zo ook soorten die diarree kunnen veroorzaken. Groot voordeel van e-coli is dat het suikers als voedingsstof gebruikt, en omzet naar andere stoffen. Door de e-coli met andere enzymen te verbinden, kan het mogelijk CO2 omzetten in eiwit of suiker.

Over twee jaar moet de cyclus hopelijk werken, waardoor je uit CO2 eiwit, groene brandstoffen of andere voedingsstoffen kunt maken. Dan is daar ook geen landbouw voor nodig, als je het laat werken op waterstof of elektriciteit. Het zou wel eens een hele duurzame toepassing kunnen worden in de toekomst. Ook andere onderzoekers zijn hiermee bezig, om de druk op land te verminderen. Zo probeert WUR-onderzoeker Rene Wijffels juist om algen met zonlicht om te zetten in eiwit. Lees hier meer.

Bron: change.inc