Tweede Kamer wil onderzoek terugkeer rode diesel

ElsmanVoor u gelezen

De Tweede Kamer heeft het kabinet verzocht op korte termijn onderzoek te doen naar een mogelijke terugkeer van rode diesel. Het voorstel werd als motie ingediend door BBB met ondersteuning van SGP en Groep Van Haga (BVNL). Een grote meerderheid van de Tweede Kamer ondersteunt het voorstel.

Voor rode diesel hoeven minder accijns te worden betaald dan voor gewone diesel. De rode diesel is in Nederland in 2013 afgeschaft. Het was onder meer bedoeld voor gebruik door boeren, tuinders en loonwerkers. BBB wil deze brandstof terug voor de agrarische sector en de weg- en waterbouw. Omdat de energieprijzen de afgelopen maanden sterk zijn gestegen, kunnen deze sectoren de kostprijs met een voordeliger brandstoftarief nog enigszins in de hand houden.

BBB stelt vast dat er lidstaten zijn, zoals België en Duitsland, waar rode diesel nog wel wordt getankt. Dat leidt tot rechtsongelijkheid en oneerlijke concurrentie, vindt de partij. Rode diesel is dezelfde brandstof als gewone diesel. Het heet rode diesel, omdat er een rode kleurstof aan is toegevoegd. Dat maakt controle door de douane en belastingdienst makkelijker.

Verwarming omlaag

BBB kreeg ook steun voor een ander voorstel. De Tweede Kamer stemde in met het voorstel van de partij om de verwarming een paar graden lager te zetten. BBB constateert dat de cv-ketel in het Tweede Kamergebouw op volle toeren draait, waardoor het vaak bloedheet is in het gebouw. Tegelijkertijd vindt de partij dat de Tweede Kamer het goede voorbeeld moet geven. Wie het koud heeft, moet een extra trui aantrekken, meldt BBB in de motie.

Bron: nieuwe oogst