Nederland moet steunmaatregelen voor tuinbouw van andere landen navolgenNederland moet steunmaatregelen voor tuinbouw van andere landen navolgen

ElsmanVoor u gelezen

Veel Europese tuinders worden beschermd tegen de hevige impact van de oorlog in Oekraïne. Diverse lidstaten geven hun telers al toegang tot Europese steunmaatregelen en vullen de crisisbudgetten aan. Nederlandse telers ontvangen geen steun. Dit leidt tot oneerlijke concurrentie in Europa en zet de concurrentiepositie van de Nederlandse glastuinbouw verder onder druk, aldus Glastuinbouw Nederland

Als gevolg van de oorlog in Oekraïne worden telers geconfronteerd met enorme kostenstijgingen voor grondstoffen, kunstmest, gas en diesel. Veel ondernemers zitten in liquiditeitsproblemen door de extreem hoge energieprijzen. Glastuinbouw Nederland pleit voor een borgstellingskrediet. Dit geeft glastuinbouwbedrijven toegang tot financiering om te verduurzamen.

Op 23 maart heeft de Europese Commissie een pakket aangekondigd om de sector te ondersteunen. Glastuinbouwbedrijven kunnen tijdelijk steun ontvangen om de verduurzamingsslag te maken. Momenteel maakt Nederland nog geen gebruik van dit Europese pakket.België, Frankrijk en Duitsland, hebben wél maatregelen voor de stijgende energieprijzen getroffen. Ook Spanje en Italië werken momenteel aan een steunpakket. Dit leidt tot oneerlijke concurrentie in Europa, stelt Glastuinbouw Nederland.  

De Europese Commissie heeft de crisisreserve in het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid aangesproken. Nederland ontvangt ruim 8 miljoen, waar de Nederlandse regering nog 16 miljoen euro via cofinanciering aan toe mag voegen. Lidstaten als Duitsland en België voegen deze cofinanciering al toe om hun telers te ondersteunen. Glastuinbouw Nederland roept het kabinet op dit voorbeeld te volgen.

Bron; Agri Holland