ABN Amro rekent op recessie, maar uiteindelijk wel groei in 2023

ElsmanVoor u gelezen

De hoge inflatie en de stijgende rente drukken op de Nederlandse economie, die dan ook in een recessie zal belanden.

Dat verwachten economen van ABN Amro, die evenwel denken dat die neergang niet lang zal duren. Over heel volgend jaar voorzien zij dat de economie met een half procent groeit.

De inflatie zal volgend jaar sterk afzwakken tot 3,7 procent, voorzien de economen. Dat komt omdat de energieprijzen niet door zullen blijven stijgen, onder meer door het prijsplafond van de overheid. Wel werken de hoge prijzen voor energie, materialen en lonen door in de prijzen van steeds meer producten en diensten. Daardoor wordt het moeilijker om de inflatie snel weer omlaag te brengen.

Omdat de lonen ook zullen blijven stijgen en de overheid de energiekosten beperkt, zullen consumenten volgend jaar weer meer gaan uitgeven vanaf het tweede kwartaal. Voor heel volgend jaar denken de kenners van ABN Amro nog wel dat de consumentenbestedingen iets lager uitvallen.

De rente in de eurozone, die nu op 1,5 procent staat, zal nog verder worden opgevoerd in de strijd tegen inflatie. ABN Amro verwacht dat de rente zal pieken op 2,5 procent.

Bron: www.accountant.nl