Adema (LNV): ‘Impact energiebelasting verminderen’

ElsmanVoor u gelezen

De glastuinbouw mag rekenen op maatregelen die de impact van een hogere energiebelasting verminderen.

Dat stelt minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Hij voert gesprekken met energieminister Rob Jetten en staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën. “Over hoe we de schade voor de sector kunnen beperken en hoe we juist kunnen inzetten op die verduurzaming en hoe we alle prikkels daarvoor kunnen gebruiken.”

‘Impact groter dan verwacht’

Aan de afspraken in het Coalitieakkoord over een einde aan de korting op de energiebelasting voor de tuinbouw wil het kabinet niet tornen. “Maar we hebben ook gezien dat de impact groter is dan we verwacht hadden. Het zou slecht zijn wanneer een sector die zo investeert in innovatieve systemen grote problemen krijgt door dit soort maatregelen.”

Geïnspireerd door ondernemerschap

Adema was op 29 maart bij de glastuinbouw te gast ter gelegenheid van de uitreiking van de Tuinbouwondernemersprijs. Hij stelt zeer geïnspireerd te zijn door het ondernemerschap en door de voortvarendheid waarmee de sector zich zelf klimaatdoelen stelt. Geld uit die heffingen zou dan dus ook in de sector kunnen blijven? “We praten daar nog over, in het kabinet en met de sector – ik heb anderhalve week geleden nog een bestuurlijk overleg gehad met de sector. We zijn er nog niet uit, maar we hebben ook nog even de tijd voor de maatregelen ingaan.”

Bron: gfactueel