En toen ging de gasprijs weer naar beneden

ElsmanVoor u gelezen

Mild weer en poging tot bezweren Gaza-oorlog dempen de prijzen.

De Europese prijs voor aardgas is weer wat gedaald na de forse opmars van meer dan veertig procent vorige week. De daling volgt op mildere weersvoorspellingen voor Europa en de inspanningen van de Verenigde Staten en zijn bondgenoten om het conflict tussen Israël en Hamas in bedwang te houden.

Op de Amsterdamse gasbeurs zakte de prijs voor leveringen in november met 3,7 procent tot 52 euro per megawattuur. Handelaren verwerkten de voorspellingen dat de temperaturen in Frankrijk, Duitsland en andere delen van Europa zullen terugkeren naar een normaal of bovengemiddeld niveau in de komende dagen, na de recente koudegolf.

De prijs voor brandstof is wel gestegen

Vrijdag steeg de prijs voor de brandstof nog tot ruim 56 euro per megawattuur. Dat was het hoogste niveau sinds februari van dit jaar. De forse opmars van vorige week volgde op het stilleggen van een belangrijk gasveld in Israël door het Amerikaanse energieconcern Chevron vanwege de oorlog in de regio.

Ook de tijdelijke sluiting van een pijpleiding tussen Finland en Estland door een lek dat vermoedelijk met opzet is veroorzaakt en een staking in de Australische aardgasindustrie, stuwden de gasprijs. De Australische vakbonden willen donderdag weer gaan staken bij de lng-fabrieken van Chevron in het land, ondanks dat de onderhandelingen over loonsverhogingen en betere arbeidsomstandigheden worden voortgezet. De nieuwe werkonderbrekingen vergroten het risico op verstoringen in de leveringen van vloeibaar aardgas (lng). (ANP)

Bron: En toen ging de gasprijs weer naar beneden (accountantweek.nl)