Glastuinbouw ziet nieuwe dreiging naast ETS-II

ElsmanVoor u gelezen

De glastuinbouw krijgt al maatregelen op gebied van energiebelasting plus een CO2-heffing en mogelijk deelname in een Europees handelssysteem (ETS II). Een andere mogelijke forse kostenstijging doemt op; de bijmengverplichting voor groen gas.

Dat blijkt uit de Impactanalyse ETS-II opt-in van Wageningen University & Research. Het demissionaire kabinet wil alle fossiele brandstoffen die nog niet onder het EU Emission Trading System (ETS) voor de uitstoot van CO2 vallen, onderbrengen in het nieuwe ETS-II. Ook de bijmengverplichting voor groen gas ligt op tafel.

Kosten ETS II: € 6,40 per meter

De impactanalyse maakt duidelijk dat de verwachte kosten voor glastuinbouw van ETS II hoog zijn. Een gemiddeld intensief tomatenbedrijf ziet kosten oplopen met € 6,40 per vierkante meter, zo berekenden de onderzoekers. Een paprikabedrijf is straks € 4,70 per vierkante meter kwijt aan extra heffingskosten. Glastuinbouw Nederland vindt dat al een onacceptabele kostenstijging, die bovendien onnodig is.

“Dat zijn echt heel hoge kosten per vierkante meter. De vraag is niet of een bedrijf dat kan dragen, maar draagt het ook bij aan het afgesproken doel? Dan is het antwoord ‘nee’. Met de fiscale maatregelen op gebied van energiebelasting en de CO2-heffing in het sectorsysteem is genoeg zekerheid dat de sector de doelen haalt”, zegt beleidsmedewerker Alexander Formsma.

ETS II haalt sectorsysteem onderuit

Op dit moment wordt door onderzoeksbureau Berenschot gerekend aan de juiste hoogte van de CO2-heffing in het eigen CO2-sectorsysteem. Die juiste heffing moet – met de fiscale maatregelen opgeteld – de sector in 2030 uit te laten komen op een uitstoot van 4,3 Mton CO2. Nog weer extra maatregelen halen de afspraken over het sectorsysteem overhoop. Formsma: ”Je haalt het sectorsysteem onderuit met ETS II. De CO2-heffing gaat naar nul als dit wordt ingevoerd. Je bent echt een overshoot aan het creëren met al deze mogelijke maatregelen.”

Bijmengverplichting groen gas

Er doemt nog een andere maatregel op, de voor bedrijven verplichte bijmengmenging voor groen gas. In het rapport van Wageningen University wordt de impact van deze maatregel geschat op € 0,12 tot € 0,17 per kuub gas als deze in de glastuinbouw wordt ingevoerd. In het rapport staat wel dat de uitstoot uit groen gas niet wordt gerekend als CO2-emissie. Dat lijkt dan een voordeel voor bedrijven. Maar op dit moment ziet de glastuinbouw het vooral als bedreiging. Daarmee ontstaan extra donkere wolk boven bedrijven. Formsma: “Hoe hoog mag je onzekerheden voor bedrijven laten oplopen? Er is twee jaar onzekerheid geweest over de fiscale maatregelen, nu alweer de volgende discussie over ETS II en de bijmengverplichting groen gas. Wat krijgen we volgend jaar? ETS III?”

Lees ook: Tuinbouw kan bijdragen aan groen gas, maar verstookt het niet

Besluit door nieuw kabinet

Een besluit over deelname in ETS II is uitgesteld door het huidige kabinet en zal door het volgende kabinet genomen worden. Of daar nog steun voor is, is de vraag. Eerst komt Berenschot in juni met de berekening over de hoogte van de CO2-heffing die nodig is voor het individuele CO2-sectorsysteem.

Bron: gfactueel.nl

#glastuinbouw #energiebelasting #CO2heffing #ETSII #Europeeshandelsysteem #fossielebrandstoffen #bijmengverplichting #CO2emissie #groengas #CO2sectorsysteem