Toelatingen gewasbescherming: Glastuinbouw is de positieve uitzondering

ElsmanVoor u gelezen

Glastuinders hebben last van ingetrokken toelatingen van gewasbeschermingsmiddelen. Zij moeten ook zeker schakelen om plagen en ziektes onder controle te houden. Toepassingen moeten binnen de wettelijke kaders blijven. En ook hun middelenpakket is kleiner geworden.

Jolanda Wijsmuller, Bayer: “Het is voor hen balanceren. Toch zullen zij minder snel onder water verdwijnen dan hun collega’s uit de onbedekte teelt. Glastuinders hebben het geluk dat ze meerdere soorten nuttige insecten kunnen inzetten en zijn steeds meer gebruik gaan maken van insectengaas om schadelijke insecten buiten de kas te houden. En bovendien is het klimaat in de kas goed te regelen, waarmee ze de ziektedruk kunnen verlagen. Er is wat dat betreft veel bereikt in de glastuinbouw.”

Jolanda vervolgt: “Het gevaar is echter dat het pakket verder versmalt. Dan gaan correctiemogelijkheden ontbreken en kan het hele systeem omvallen. Tevens neemt het risico op het ontstaan van resistenties toe omdat afwisselmogelijkheden vrijwel ontbreken. Ook op deze wijze kunnen geregistreerde middelen onbruikbaar worden.”

De gewasbeschermingsindustrie doet er alles aan om tuinders nieuwe handvaten te geven. Hun inzet zit zowel op basis van middelen van synthetische als op middelen van natuurlijke oorsprong. De traditionele chemische bedrijven investeren al ruim 15-20 jaar zwaar in de ontwikkeling van nieuwe groene middelen, maar die uitdaging is wellicht nog groter dan de ontwikkeling van nieuwe synthetische middelen. Grote innovaties blijven vooralsnog uit.

“In vergelijking met de onbedekte teelt hebben de middelen van natuurlijke oorsprong in de glastuinbouw een grotere kans van slagen qua effectiviteit vanwege de gecontroleerde omstandigheden, het tijdig monitoren van locaties met aantasting en spuitapparatuur waarmee het gehele gewas goed bedekt kan worden,” vult Jolanda verder aan.

“We horen minder wanhoop uit de glastuinbouw dan uit de hoek van de onbedekte teelten. Daar is de situatie echt erg moeilijk. In dit vochtige jaar slaan daar schimmels ongenadig en keihard toe. Daar kan geen weerbare teelt tegenop,” licht Jolanda verder toe.

Oproep aan de politiek
Jolanda doet echt een oproep aan de politiek: “Maak ruimte om te gaan kijken wat er gaande is in de praktijk, wat de ernst is van de situatie. Dromen over waar we naartoe willen, mogen er zijn. Maar de realiteit mogen ze / we niet uit het oog verliezen.”

Bron: Groentennieuws

#gewasbescherming #glastuinbouw #teelten #innovaties #resistenties #plagenenziektes #glastuinders #gewasbeschermingsmiddelen #insectengaas #ziektedruk #groenemiddelen #klimaat