Aanbod van legale wiettelers nog niet voldoende

ElsmanVoor u gelezen

Er is nog niet voldoende wietaanbod van legale telers om de wietproef te starten. Ook is de kwaliteit nog niet altijd goed genoeg.

Bij de productie, maar ook administratie van hennep en hasj zijn te veel kinderziektes. De stap van een overgangsfase naar de experimenteerfase van de wietproef in Nederland kan daardoor nog niet worden gemaakt. Het is onderdeel van een proef om coffeeshops te voorzien van legaal geteelde wiet en hasjies. Nu wordt illegale teelt gedoogd.

Kwaliteit van de wiet nog niet goed

Drie legale telers zijn nu in productie en leveren aan coffeeshops. De productie blijft echter achter bij de prognoses. Ook is het wietaanbod niet divers genoeg. Bovendien vinden veel coffeeshophouders de kwaliteit van de wiet nog niet voldoende, zo meldt het kabinet. Totaal vijf telers zouden de wiet aan coffeeshops moeten leveren, maar twee van hen hebben vertraging opgelopen en leveren nog niet.

De locatie van de legale wiettelers wordt niet altijd bekendgemaakt. Deze week kwam wel een legale kwekerij in het nieuws in Hellevoetsluis. Omwonenden klagen over stankoverlast door de productie in een oude tomatenkas. Een deel van de in totaal tien aangewezen teeltbedrijven gaat werken vanuit indoorteelt, dus zonder daglicht.

Experimenteerfase uitgesteld

Er is nu besloten de experimenteerfase uit te stellen met enkele maanden. Als in september toch zou worden doorgegaan met de experimenteerfase, dan vreest het kabinet dat er weer meer illegale wiet op straat wordt verhandeld, omdat het aanbod in de coffeeshops dan niet voldoende is.

Bron: Gfactueel

#wietaanbod #kinderziektes #wietproef #wiettelers #indoorteelt #productie