Adviesraad Migratie: ‘Komst arbeidsmigranten afwegen op brede welvaart’

ElsmanVoor u gelezen

De Adviesraad Migratie pleit in het rapport “Afgewogen arbeidsmigratie. Gericht arbeidsmigratiebeleid voor brede welvaart” voor een aparte adviesraad om te beoordelen welke sectoren arbeidsmigranten mogen aantrekken. Dit oordeel zou gebaseerd moeten zijn op de bijdrage aan brede welvaart.

Hoogleraar arbeidsverhoudingen Paul de Beer, hoofdauteur van het rapport, stelt dat tuinders zich zorgen moeten maken over de toekomstige instroom van buitenlandse werknemers. Door vergrijzing en stijgende lonen in Midden- en Oost-Europa zal de bereidheid om in het buitenland te werken afnemen.

De adviesraad stelt een puntensysteem voor om te beoordelen of werkers van buiten de EU naar Nederland mogen komen. Daarbij zou niet alleen naar loon gekeken moeten worden, maar ook naar zaken als duurzaamheid, kwaliteit van het werk en maatschappelijke waarde van het product.

Een onafhankelijke adviescommissie zou hier invulling aan moeten geven. Zo’n commissie kan er snel komen, maar het zal jaren duren voordat er een gedetailleerde weging ligt. Ondertussen staan sectoren als tuinbouw, slachterijen en distributiecentra al onder druk vanwege misstanden. De Beer roept deze sectoren op tot zelfreflectie.

Canada en Australië hebben al systemen. Duitsland is ook doende met een puntensysteem voor een vakkrachtenregeling. Wat wij daarvan in elk geval níét zouden willen overnemen, is een criterium als opleidingsniveau. Het werk dat iemand in Nederland komt doen, is veel makkelijker te beoordelen dan het opleidingsniveau dat de werker in het buitenland heeft gehaald. Ook leeftijd als criterium vinden we niet per se heel zinnig.

Beoordelen van arbeidsmigratie op basis van de waarde van een sector, in plaats van op basis van door werkgevers aangemelde tekorten. Dat is de nieuwe aanpak van de Migration Advisory Committee in Groot-Brittannië.

Deze onafhankelijke commissie probeert nu in bredere zin in kaart te brengen wat de bijdrage is van verschillende beroepen aan de welvaart. Zo’n objectievere benadering kan ook voor Nederland waardevol zijn.

Belangrijk is wel dat de regering en politiek eerst bepalen wat voor economie en samenleving we in de toekomst willen hebben. Het debat moet niet gaan over wel of geen arbeidsmigratie, maar over de vraag wat voor samenleving we willen zijn in 2040 of 2050 en welke beroepsbevolking daarvoor nodig is. Arbeidsmigratie is slechts een afgeleide daarvan.

Een onafhankelijke commissie naar Engels model, die buiten de waan van de dag opereert maar wiens adviezen wel worden overgenomen, kan in Nederland een waardevolle rol spelen bij het vormgeven van toekomstig arbeidsmigratiebeleid.

Bron: Gfactueel

#arbeidsmigratie #migratiebeleid #onafhankelijkecommissie #toekomstvisie