Extreem weer Spanje treft ook ‘groentetuin van Europa’: dat gaan we merken aan de prijzen

ElsmanVoor u gelezen

De verwoestende regenbuien aan de zuidkust van Spanje hebben een van de belangrijkste tuinbouwgebieden van Spanje en Europa verwoest. Ook Nederland haalt veel producten uit dat gebied, dat vol staat met duizenden hectaren kassen. Volgens experts moeten we rekening houden met hogere prijzen in de supermarkt voor alledaagse groenten als tomaten, komkommers en courgettes.

,,Zoals het er nu naar uitziet, is het kassengebied precies in het midden getroffen”, zegt Melanie Murk, sectoreconoom Agrarisch en Food bij ABN Amro, over het extreme weer in Spanje. ,,In deze periode van het jaar start de Spaanse aanvoer naar de rest van Europa. Als blijkt dat veel productie niet kan worden geoogst, heeft dat gevolgen.’’

Hoe groot die gevolgen zijn, valt volgens Murk niet te voorspellen. Maar wat volgens haar duidelijk is, is dat bij een grote verstoring van het aanbod Nederlandse consumenten dit in de supermarkt zullen merken. ,,Als de balans tussen vraag en aanbod ernstig verstoord is, leidt dat tot hogere prijzen.’’ Volgens Murk zijn alledaagse groenten als tomaten, paprika, komkommers en pepers het zwaarst getroffen. Juist die gewassen worden veel in het kassengebied van Spanje verbouwd.

Voor een deel opgevangen door productie elders

Voor een deel kan de mislukte oogst worden opgevangen door productie in andere delen van de wereld, aldus Murk. Ook de Nederlandse kassen dragen bij aan de compensatie, maar omdat de productie aan de Spaanse zuidkust zo groot is, zal dat niet alle mislukte oogst kunnen opvangen. Bovendien kunnen de Spaanse gewassen vaak goedkoper worden geteeld vanwege het warme weer.

Frans van der Vorst, directielid van de internationaal opererende groente- en fruithandel Everest Fresh, zegt eveneens dat Almería een ‘behoorlijk belangrijk gebied’ is, maar hij is voorzichtiger met zijn uitspraken. ,,De situatie kan potentieel tot verstoringen leiden, maar over het algemeen kunnen we producten uit andere plekken van de wereld halen.’’

Het kassengebied van Almería aan de Spaanse zuidkust, getroffen door zware regenval, storm en hagelbuien, is enorm. Wie satellietbeelden bekijkt, ziet gigantische witte vlekken, die volgens astronauten de enige menselijke bouwwerken zijn die vanuit de ruimte zichtbaar zijn. Het zijn enorme hoeveelheden plastic kassen, die een oppervlakte van meer dan 30.000 hectare beslaan. Dit gebied is zes keer groter dan de kassen in het Westland. In tegenstelling tot Nederland, maakt men in Spanje gebruik van plastic in plaats van glas voor de kassen.

Vanwege de grootte en het economische succes zijn er meerdere bijnamen bedacht voor dit stukje Spanje: ‘de plastic zee aan de Costa de Almería’, ‘het economisch wonder van El Ejido’ en ‘de groentetuin van Europa’.

Zo’n 60 procent van de Spaanse tomaten komt uit Almería, blijkt uit cijfers van het Nederlandse ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur. Ook driekwart van de geëxporteerde paprika’s en komkommers en zelfs meer dan 80 procent van de Spaanse courgettes en aubergines komt daarvandaan.

Ideale omstandigheden om te verbouwen

Saskia Keesstra, onderzoeker aan de Wageningen Universiteit en woonachtig in de buurt van Valencia, is vaak door het gebied gereden, langs die enorme hoeveelheid plastic kassen. ,,In Nederland zijn ze van glas om de warmte binnen te houden, maar dat is in Spanje niet nodig. In Almería groeien groente en fruit enorm snel. Het klimaat is er stabiel, altijd droog en bijna altijd zonnig. Water pompen ze uit de grond. Dat zijn ideale omstandigheden om te verbouwen.”

De ideale omstandigheden werden ruw verstoord door het extreme weer. Alleen al in El Ejido, een van de zwaarst getroffen gemeenten, veroorzaakte de wateroverlast enorme schade. 4000 hectaren aan kassen met komkommers, courgettes en aubergines werden getroffen. Lokale autoriteiten schatten het oogstverlies voor verschillende gewassen op tientallen procenten in. Zij ramen de schade nu al op miljoenen euro’s, een bedrag dat naar verwachting nog zal oplopen.

Ook Keesstra kan de gevolgen nu nog niet overzien, maar zegt wel dat de Spaanse productie ‘significant’ is en daarmee ook bepalend voor Nederland. ,,Minder aanbod leidt tot schaarste en uiteindelijk een hoger prijsniveau.”

Bron: AD

#tuinbouwgebieden #kassengebied #productie #oogstverlies #plastickassen #klimaat #wateroverlast #groenten