Politieke meningsverschillen over energiebelasting glastuinbouw groot

ElsmanVoor u gelezen

Waar overwegend rechtse partijen vorige maand stemden tegen het verder belasten van CO2 voor glastuinbouw, probeerden overwegend linkse partijen recent die lasten per direct te verhogen. Daarmee zijn de meningsverschillen over het belasten van het energieverbruik in de glastuinbouw zichtbaar groot geworden.

Vorige week stemden Groen Links/PvdA, SP, Denk, Volt en PvdD voor een amendement om per januari de glastuinbouw geen verlaagd tarief meer toe te staan in het belastingstelsel. Dat blijkt uit Kamerverslagen die zijn gepubliceerd.

Het schrappen van die vrijstelling zou in 2025 al tot een directe lastenstijging van € 132 miljoen leiden voor de glastuinbouw. Komende jaren zou die extra heffing afnemen omdat al was besloten de vrijstellingen af te bouwen voor de glastuinbouw. Het amendement tegen het subsidiëren van fossiele energie (met daarin meerdere fossiele subsidies) haalde het niet. Met 37 stemmen is bij lange na geen meerderheid van de kamer voor die lijn.

Tuinders laten meepraten

In oktober stelden de overwegend rechtse partijen juist dat de afspraak over de belastingvrijstelling in het glastuinbouwakkoord onderstreept moeten worden. Dat is immers afgesproken in het glastuinbouwconvenant. Of de glastuinbouw daarbovenop nog deelneemt in het CO2-handelsplatform ETS2 is de vraag. Daar moet de glastuinbouw zelf over meepraten. Een motie geldt als een zwaarwegende aanbeveling voor de staatssecretaris. Voor die motie stemden NSC, ChristenUnie, CDA, BBB, PVV, SGP en Ja21.

Het belastingplan voor 2025 komt in december in de Eerste Kamer. Als het plan er niet doorheen komt, dreigt wel het CO2-systeem voor de glastuinbouw te sneuvelen. Ook dat is een onderdeel van het glastuinbouwakkoord en bedoeld om bedrijven vanaf 2025 te belasten in hun CO2-uitstoot. Die maatregel komt al bovenop het afbouwen van vrijstellingen voor glastuinbouw in energiebelasting. Wel is er capaciteitsgebrek bij de Belastingdienst. Die lijkt het systeem pas na enkele jaren met terugwerkende kracht te kunnen heffen.

Wijzigingen definitie teelt- en warmtebedrijf

In het belastingplan 2025 zijn wijzigingen opgenomen van de definitie voor een glastuinbouwbedrijf en voor een energiebedrijf voor glastuinbouw. Voor een glastuinbouwbedrijf stond nog omschreven dat de kas met aardgas wordt verwarmd. Dat vervalt nu. Voor energiebedrijven voor glastuinbouw vervalt ook de omschrijving over gas. De aanpassing moet toekomstig beleid beter toepasbaar maken.

Bron: Gfactueel

#energiebelasting #glastuinbouw #tuinders #subsidies #co2uitstoot #heffing #vrijstellingen #glastuinbouwakkoord #energiebedrijven #aardgas #fossieleenergie