Het kabinet wil de lasten voor bedrijven fors verhogen wanneer hun werknemers na twee jaar ziekte moeten afvloeien. Het kabinet wil zo tot 380 miljoen euro per jaar besparen. Werkgeversorganisaties zijn woedend en eisen dat het plan van tafel gaat. Ook vakbonden zijn kritisch.
In een brandbrief waarschuwen werkgeversverenigingen dat het plan tot een forse lastenverzwaring voor bedrijven leidt. Ook waarschuwen ze dat bedrijven mensen minder makkelijk in vaste dienst zullen nemen. Ook vakbonden hebben kritiek. Zij vrezen een slechtere positie van zieke werknemers.
,,Het kabinet gaat ervan uit dat bedrijven dit wel kunnen betalen, maar dat is niet altijd zo’’, waarschuwt Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland.
Transitievergoeding
Werknemers die hun baan verliezen, hebben in de meeste gevallen recht op een transitievergoeding. Bedrijven moeten hen een bedrag meegeven waarvan de hoogte mede wordt bepaald door het aantal dienstjaren.
Dat geldt ook voor werknemers die na twee jaar ziekte afvloeien en arbeidsongeschikt worden verklaard. Nu worden bedrijven daarvoor gecompenseerd, maar dat wil het kabinet afschaffen. Alleen bedrijven tot 25 werknemers krijgen straks nog compensatie voor de transitievergoeding die zij hun werknemers moeten meegeven na twee jaar ziekte.
Vonhof: ,,We hebben in Nederland zo’n 45.000 bedrijven met 25 tot 250 werknemers: schilders, kleine IT-bedrijven, bakkerijen. Wanneer je twee werknemers in dienst hebt die beiden al 25 jaar voor je bedrijf werken en je na twee jaar ziekte van hen afscheid moet nemen, dan kan de transitievergoeding voor beide werknemers oplopen tot een ton. Dit is voor een klein bedrijf niet op te brengen.’’
Onrechtvaardig
Bedrijven moeten het loon van zieke werknemers twee jaar doorbetalen en meebetalen aan pogingen om hen weer aan het werk te krijgen. Als dat niet lukt, moet ook een transitievergoeding worden betaald.
Werkgevers vonden dat onrechtvaardig omdat zij daar niets aan konden doen. Een vorig kabinet was het daarmee eens en in 2020 kwam er een compensatieregeling: werkgevers kregen de transitievergoeding terug van het UWV. In ruil daarvoor gingen alle bedrijven wel iets meer premie betalen.
„Het kabinet zegt nu: ‘Die premie blijft voor iedereen hoog, maar de meeste bedrijven krijgen die compensatie niet meer.’ Dit is onbetrouwbaar beleid. Deze bezuiniging moet van tafel”, aldus Vonhof.
Vakbonden zijn bang dat bedrijven straks zieke werknemers na twee jaar weigeren te ontslaan en ‘slapend’ in dienst houden. Zij krijgen dan geen loon meer, maar het bedrijf hoeft dan ook geen transitievergoeding te betalen. De werknemer zit dan klem.
Bron: AD
#kabinet #ziek #lastenverhoging #werkgeversorganisaties #vakbonden #transitievergoeding #arbeidsongeschikt #compensatie #