Marketing & eeuwenoude wetmatigheden

Frank VerhoevenColumn0 Comments

Marketing is in feite niets anders dan het ‘vermarkten’ van je producten of diensten. En, dat doen we al sinds mensheugenis. Dus hoe moeilijk kan het zijn zou je zeggen.

Wetmatigheden
Maar, het vermarkten van producten en diensten gaat anno 2016 natuurlijk heel anders dan 1000, 250 of zelfs 25 jaar geleden. Veel marketeers zijn van mening dat bedrijven ook op marketinggebied steeds moeten vernieuwen om succesvol te zijn. Maar is dat ook zo? Mijn inziens is dat slechts ten dele waar. Waarom? Omdat ook voor het ‘marketingvak’ een groot aantal ‘eeuwenoude’ wetmatigheden nog altijd van kracht zijn. Ik noem er eens enkele: de klant is koning, zeg wat u doet en doe wat u zegt, de gemiddelde klant bestaat niet en luister naar de klant. Wat een clichés hoor ik u denken. Misschien, maar daarom nog niet minder waar. Sterker nog, soms heb ik het gevoel dat een heleboel bedrijven geen feeling meer hebben met de basisprincipes, met als gevolg dat ze steeds verder van hun klanten afdrijven.

Aandacht
Als je het mij vraagt staat marketing voor aandacht. Aandacht voor je klanten, je prospects, maar ook voor je medewerkers en leveranciers. Maar het geven van aandacht wordt een steeds zeldzamer fenomeen, zeker bij grote bedrijven en instellingen. Vaak voel je jezelf meer een nummer dan een klant.

De praktijk
Zo was ik laatst bij mijn bank omdat de rentevaste periode van mijn hypotheek afliep. Ik belde om een afspraak te maken en ik had op voorhand ook een aantal vragen. Mijn accountmanager was er niet, waardoor ik een binnendienstmedewerker aan de lijn kreeg. De dame in kwestie noteerde keurig mijn vragen en verzekerde me dat ik dezelfde dag zou worden teruggebeld. We zijn inmiddels 10 dagen verder en ik ben nog steeds niet gebeld. Ik begrijp heus wel dat een boodschap soms tussen de wal en het schip terecht kan komen, maar je houdt er als klant toch een vervelend gevoel aan over. Wij doen iedere dag ons best om onze klanten zo goed mogelijk van dienst te zijn. Maar mochten er nou zaken zijn waarvan u vindt dat ze beter kunnen, schroom dan niet en laat het ons weten. Want wij vinden het belangrijk dat u de aandacht krijgt die u verdient.

Geef een reactie