Sportzomer & Brexit

Frank VerhoevenColumn0 Comments

De prestaties van Wales en IJsland hielden ons afgelopen weken tijdelijk in de ban van het EK-voetbal. Daphne Dekkers dwong ons stil te staan bij het atletiekspektakel in Amsterdam en Max Verstappen verraste ons met opnieuw een podiumplaats in de Formule I. De tourkaravaan met Tom Dumoulin en Bauke Mollema staat aan de vooravond van de Alpen-etappes. En dan moet het slotstuk van deze sportzomer, de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, nog komen. Kortom, genoeg te beleven deze zomer. Maar deze zaken hebben slechts een tijdelijke invloed op ons leven. Van veel grotere betekenis is ongetwijfeld de Brexit.

Brexit

Ondanks het feit dat veel Britten spijt hebben van de uitslag van het referendum, ziet het er toch echt naar uit dat ze de EU gaan verlaten. Wat daarvan precies de gevolgen zijn, is nog moeilijk te overzien. Deskundigen wedijveren met elkaar om hun verwachtingen via de media met ons te delen. De een spreekt over ernstige bedreigingen, de ander ziet kansen. Feit is dat sinds de uitslag de koers van het Engelse pond is gedaald. Dit heeft tot gevolg dat op de korte termijn Nederlandse producten voor de Engelsen duurder worden en Britse producten voor ons goedkoper. Dat kan dus een afname betekenen van onze export naar het Verenigd Koninkrijk.
Maar hoe ziet de situatie er op de lange termijn uit? Nieuwe handelsverdragen, een herverdeling van de Europese subsidies en mogelijke extra kosten voor Britse bedrijven als gevolg van douanecontroles kunnen ook een gunstig effect hebben op het Nederlandse bedrijfsleven.

Kijk naar de toekomst

De politieke en economische verwarring die als gevolg van het referendum is ontstaan, brengt op de korte termijn onzekerheid met zich mee. Echter, overal waar roering in de markt is, zijn ook kansen. Daarom is het belangrijk dat u nu nadenkt over de toekomst. De huidige onzekerheid betekent ongetwijfeld een nog verdere beperking van de financieringsbereidheid van banken. Juist in deze situatie is het daarom wenselijk dat u voor de lange termijn een visie ontwikkelt en goed inzicht heeft in uw prognoses, resultaten en liquiditeitspositie. Alleen met een goede visie en overzichtelijke cijfers, kunt u op de korte termijn de bank overtuigen dat u nu financieringsruimte nodig heeft om op de lange termijn kansen te verzilveren.

Prettige vakantie en geniet van de zomer. Want ook bij het weer is wisselvalligheid altijd het begin van een mooie stabiele periode.

Geef een reactie