Nederlanders ICT-vaardig

Frank VerhoevenColumn0 Comments

De meeste berichten in de media gaan onopgemerkt aan je voorbij. Sommige daarentegen zetten je aan het denken en soms is de impact ook groter dan je op het eerste gezicht zou verwachten.  Een voorbeeld daarvan is het bericht dat wij Nederlanders handig zijn in het gebruik van de computer. “Nederlanders zijn handiger met computers dan andere Europeanen”,  meldde het ANP op 27 juli jongstleden.

Dat deze kop enige nuancering verdient, wordt duidelijk uit berichten over hetzelfde onderwerp in andere media. Zij melden dat Nederlanders in de top drie van Europa staan als het gaat om ICT-vaardigheden. Alleen Denemarken en Luxemburg doen het beter. Dat alles blijkt uit een enquête van het Centraal Bureau voor de Statistiek in alle 28 EU-landen. We zijn dan misschien niet de beste, maar we doen het blijkbaar heel goed en dat biedt kansen.

Automatiseren moet
Als Nederlanders zo ICT-vaardig zijn, dan moet je als bedrijf wel automatiseren. Doe je dat niet, dan mis je de boot.Het automatiseren van bedrijfsprocessen betekent namelijk een beter bedrijfsresultaat, een aantrekkelijke positie op de arbeidsmarkt en de beschikbaarheid van sturingsinformatie.

Automatiseren beïnvloedt bedrijfsresultaat
Dankzij onze ICT-vaardigheden spenderen wij een belangrijk deel van ons besteedbaar inkomen online.  Dit koopgedrag heeft invloed op ieder bedrijf, ongeacht in welke branche je actief bent en welke positie je in de productieketen inneemt. Want onder druk van de consument moeten productie-, leverings- en betalingsprocessen snel, soepel en goedkoop plaatsvinden. Dat resulteert in meer omzet en minder kosten.

Automatiseren vergroot kansen arbeidsmarkt
En, wie wil er nog werken in een bedrijf waar je geestdodende werkzaamheden moet verrichten die eenvoudig door machines en computers kunnen worden uitgevoerd? Wie wil er werken in een bedrijf waar geen Wifi is om tijdens de pauze even je berichten te checken, het laatste nieuws te lezen en het weer voor het weekend te zien? Het antwoord is eenvoudig: niemand.

Automatiseren levert sturingsinformatie

Tot slot biedt automatisering zicht op de belangrijkste kengetallen van een onderneming: de omzet en de kosten. Inzicht in deze cijfers op ieder moment van de dag, realtime en op elke plaats, geeft de mogelijkheid om erop te sturen en het bedrijfsresultaat te beïnvloeden.

Conclusie: automatiseren is van onmiskenbaar belang voor het resultaat van uw bedrijf. De ICT-vaardigheid van Nederlanders maakt automatisering mogelijk. Maak van die vaardigheid gebruik en ga er niet onopgemerkt aan voorbij.

Geef een reactie