Gebruik van diffuus licht heeft zijn waarde voor glastuinbouw bewezen

ElsmanVoor u gelezen

Het effect van diffuus licht is in onderzoek bewezen. In experimenten met potplanten, roos en tomaat werden 5 tot 11% hogere opbrengsten behaald onder diffuus glas ten opzichte van helder glas bij een gelijke hemisferische transmissie van het kasdek. Daarom kan diffuus glas potentieel bijdragen aan de doelstelling van een rendabele duurzame glastuinbouw, door de verbeterde groeiomstandigheden zonder energetische gevolgen.

In een project zijn ook praktijkgegevens van verschillende gewassen en glastypes verzameld en geanalyseerd. In totaal zijn gegevens van 5 bedrijven geanalyseerd met zowel een kas met diffuus kasdek als een kas met helder kasdek. Deze bedrijven teelden komkommer, tomaat en cherrytomaat. Daarnaast deed één teler met helder glas en een kas met helder glas met een dubbele AR coating mee, in deze kassen stond aardbei.

Gemiddeld genomen over alle teelten waren de kilogrammen vers geoogst gewicht per mol licht in de diffuse kassen 6% hoger ten opzichte van de heldere kassen. Per megajoule globale straling bleken er 8% meer kilogrammen te worden geproduceerd in de diffuse kassen ten opzichte van heldere kassen.

Uit dit onderzoek blijkt echter dat voor alle deelnemende gewassen geldt dat, gemiddeld genomen, er geen verschil is in energieverbruik tussen de diffuse en de heldere kas. De energie-efficiëntie in de diffuse kassen was gemiddeld 12% hoger ten opzichte van de heldere kassen. Naast het effect van diffusiviteit speelde hierbij ook het feit dat bijna alle diffuse kassen die in dit onderzoek werden meegenomen ook een hogere transmissie hadden. Er komt in deze kassen dus meer zonlicht binnen.

Meer informatie is te vinden in het rapport ‘Diffuus glas – Maak het eens helder‘.
Bron: agriholland.nl