Een op tien banen glastuinbouw verdwijnt door energiecrisis

ElsmanVoor u gelezen

De energiecrisis zal leiden tot een verlies van circa 10% van de banen in de glastuinbouw. Dat kan in teeltregio’s hard aankomen.

Dat staat in de Themarapportage economische dreigingen, van het Analistennetwerk Nationale Veiligheid.

Met name bedrijven in energie-intensieve bedrijfstakken, zoals de glastuinbouw, de chemie en de basisindustrie, worden getroffen door de afhankelijkheid van hogere gasprijzen uit het buitenland. Zij moeten productie terugschroeven en investeringen uitstellen. Een aantal bedrijven staakt de activiteiten of verplaatst deze naar het buitenland.

Het effect hiervan is geconcentreerd in een aantal regio’s voor bijvoorbeeld glastuinbouw, stellen de onderzoekers. “De werkloosheid in deze regio’s neemt toe, omdat 10% van de banen in die sectoren verdwijnt”, schrijft het Analistennetwerk Nationale Veiligheid. Regionaal kan het verlies aan banen daardoor hoger uitvallen. Zuid-Holland heeft veel glastuinbouw.

Huishoudens zonder gas catastrofaal

De onderzoekers delen de effecten van de energiecrisis in vijf categorieën van ernst in. Dat huishoudens in de kou komen zitten, is catastrofaal. De extra energiekosten van huishoudens en bedrijven van tussen de € 5 en € 20 miljard wordt zeer ernstig genoemd. Een heropening van gaswinning in Groningen kan voor een demping zorgen, maar is niet waarschijnlijk, stellen de analisten.

De extra werkloosheid met 10% in de getroffen sectoren, de extra werkloosheid door dalende consumptie en gestegen overheidsuitgaven door compensatie wordt ingeschat als een ernstige economische dreiging. Analisten gaan uit van protesten en onrust.

Het Analistennetwerk Nationale Veiligheid bestaat uit veiligheidsdiensten, RIVM, TNO, Clingendae, SEO Economisch Onderzoek en Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC).

Bron: gfactueel